ANKARA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI
Ankara vatandaşlık hukuku avukatı, Ankara’da faaliyet gösteren ve vatandaşlık hukuku alanında uzmanlık gösteren, bu alandaki davalara bakan avukattır. Vatandaşlık hukuku avukatı, yabancı ülke vatandaşlarına yönelik, vatandaşlık hukuku alanındaki dava ve hukuki işlerde hizmet sunar.
Biz bu yazımızda Ankara vatandaşlık hukuku avukatının öneminden, ne iş yaptığından, vatandaşlık hukuku avukatının aldığı ücret ve yaptığı masraflardan bahsedeceğiz.
VATANDAŞLIK HUKUKU NEDİR?
Vatandaşlık hukuku, yabancıların Türk vatandaşlığı kazanımı ve Türk vatandaşlarının vatandaşlıklarını kaybetmesi gibi konuları kapsamaktadır. Özetle, vatandaşlık hukuku kişilerin vatandaşlıklarını irdeler. Buna ek olarak yabancıların ülke içerisindeki hukuki statüsüne ilişkin sürecin aşamalarında etkin rol oynar.
VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI NE YAPAR?
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerin bu süreci avukat aracılığıyla yürütmesi çok büyük öneme sahiptir. Ülkemizde vatandaşlık işlemlerinde birçok usul bulunmakta ve bu usul kapsamında birçok belge ve bilgilerin eksiksiz sunulması istenmektedir. Bu nedenle vatandaşlık hukuku ile ilgili bir danışmanlık hizmetinin alınması gerekir.
Vatandaşlık hukuku avukatı, hem Türk vatandaşlarının hem de yabancıların dahil oldukları her türlü işte danışmanlık hizmeti verebilmektedir.
Örneğin ikamet izni, vatandaşlık başvurusu, seyahat izni gibi konularda bir avukat ile süreç yürütüldüğünde karmaşık usul işlemleri kolaylıkla çözülebilecektir.
VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI HİZMETLERİ NELERDİR?
Vatandaşlık hukuku avukatının temelde vatandaşlık hukuku alanında verdiği hizmetleri sınırlamak mümkün değildir. Bununla birlikte temel olarak vatandaşlık hukuku avukatının verdiği hizmetler şu şekilde sıralanabilir:
- Türk vatandaşlığından çıkmak için hukuki destek
- Her birey için vatandaşlık kazanım işlemleri
- Yabancıların ülkemizdeki ikamet izinleri işlemleri
- Herhangi bir vatandaşlık hukuku kapsamındaki uyuşmazlıkta hukuki yollara başvurma
- Turkuaz kart başvurusu ve sürecin yakından takibi
- Çifte vatandaşlık ile ilgili işlemler
- Yabancıların Türkiye’de edindikleri taşınmazlarla ilgili sürecin yürütülmesi
- Yabancıların Türkiye’de almak istedikleri çalışma izni süreciyle ilgili işlemler
- Yabancıların Türkiye’de oturma izni ile ilgili süreç
- Yabancı gerçek kişilerin ceza hukukuna ilişkin danışmanlık hizmeti
- Yabancıların Türkiye’deki çalışma izinlerinin uzatılması süreci ile ilgili işlemler
Vatandaşlık hukuku avukatının görev alanı çok geniş olmakla birlikte bu işlemleri bireylerin avukat yardımı olmadan yapmaları halinde olası hak kayıpları veya usul hataları nedeniyle işlemlerin olumsuz dönüşleri ile karşılaşmaları mümkündür.
ANKARA TURKUAZ KART DAVA VE İŞLEMLERİ
Turkuaz Karta, Türk hukukunda belirlenen belli bir statüde olan kişiler sahip olabilir. Turkuaz Kart sahibine Türkiye’de birçok hakkın kullanım imkanını verir.
Kanunda yer alan şartlara sahip kişilerin başvurabileceği Turkuaz Kart için kişilerin usulüne uygun şekilde başvurması gerekir. Bu anlamda Ankara vatandaşlık hukuk avukatının yönlendirici bir etkisi vardır.
ANKARA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATININ ÖNEMİ
Ankara vatandaşlık hukuku avukatı, her çeşit vatandaşlık hukukundan doğan dava ve işlemleri takip eden avukattır.
Vatandaşlık hukuku alanında uzmanlaşmış Ankara vatandaşlık hukuku hukuku avukatı, vatandaşlık hukukunun temel prensipleri doğrultusunda uygulamada yer alan uyuşmazlıkların çözümünde aktif bir göreve sahiptir. Bu kapsamda yabancılara ve Türk vatandaşlarına hükümlere ilişkin bir öngörü sağlar. İcra mahkemesi hakimlerinin iletişim diline hakim olur ve bu doğrultuda müvekkilin meramını hukuka en uygun şekilde yargı mercilerine iletir.
Ankara vatandaşlık hukuku avukatı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Ankara Bölge Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi başta olmak üzere pek çok yüksek yargı organlarının bulunduğu bölgede hizmet gösterir. Bu nedenle özellikle istinaf incelemesine açık uyuşmazlıkların çözümünde etkin bir role sahip olduğunu söylemek mümkündür.
ANKARA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI ÜCRETLERİ
Ankara icra takibi avukatının ücretleri belirlenirken Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ve Ankara Barosu Tavsiye Niteliğinde Ücret Tarifesi esas alınır. Bununla birlikte belirlenen ücretler her dava bakımından geçerli değildir. Vatandaşlık hukuku avukatı önüne gelen somut olayın niteliğine bakarak, süreci değerlendirip ücrette farklılıklar olabilmektedir.
Ankara Barosu Tavsiye Niteliğindeki ücret tarifesine göre 2023 yılı için;
- Aile Mahkemelerinde görülen Tenfiz Davaları 32.550,00 TL
- Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen tanıma ve tenfiz davaları 31.700,00 TL
- İdare Mahkemelerinde görülen duruşmasız iptal davaları 38.000,00 TL
- İdare Mahkemelerinde görülen duruşmalı iptal davaları 45.000,00 TL
- Danıştay Temyizde duruşma ücreti 27.200,00 TL
- Vatandaşlık Hukukuna ilişkin büroda sözlü danışmanlık ücreti 4.650,00 TL (bir saate kadar danışmalarda geçerli olup, bir saati aşan her 15 dakikalık süre için 700,00 TL eklenir.)
ANKARA EN İYİ VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI
Ankara’nın en iyi vatandaşlık hukuku avukatı gibi bir niteleme, TBB disiplin yönetmeliğine ve TBB etik kurallarına aykırıdır. Zira bir avukatın iyi veya kötü olduğunu belirleyebilecek herhangi bir belirleyici mekanizma yoktur. Ayrıca en iyi vatandaşlık hukuku avukatı gibi ifadelerle avukatlar arasında haksız rekabete yol açacak niteliktedir.
ANKARA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATINA DANIŞMA
Ankara vatandaşlık hukuku avukatı, özellikle yabancıların Türk vatandaşlığı kazanımı, ikamet izinleri, Türk vatandaşlarının vatandaşlıklarını kaybetmeleri, Turkuaz Kart başvuruları, çifte vatandaşlıkla ilgili işlemler bakımından kişileri yönlendirici bir etkiye sahiptir. Vatandaşlık hukuku avukatı,vatandaşlık hukuku alanındaki karmaşık yapının kolayca çözümleyerek usul hataları nedeniyle hak kayıplarının yaşanmaması adına etkin bir rol oynar.
Vatandaşlık hukuku danışmanlık hizmetinin yazılı olarak alınması önerilir. Sözlü danışmanlık, gerek vatandaşlık hukuku usulünün karmaşık yapısı ve gerekli belgelerin çeşitliliği gerek süreç bakımından kafa karıştırıcı olabilmektedir. Yazılı metnin varlığı, olası olumsuz durumların incelenmesi ve buna göre bir yolun çizilmesinde önemlidir.
ANKARA VATANDAŞLIK HUKUKU DAVALARI NE KADAR SÜRER?
Vatandaşlık hukuku kapsamında görülen her dava kendi içerisinde farklı nitelikte olduğu için genel olarak davaların ne kadar sürdüğü net olarak belirlenemez. Bu nedenle her bir davanın kendi içinde değerlendirilmesi gerekir.
Vatandaşlık hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar uzun sürebilen ve işin niteliğine göre yorucu olabilen uyuşmazlıklardır. İlk başvuru anından davanın sonuçlanmasına kadar geçen süreç mutlaka bir avukat aracılığıyla takip edilerek vatandaşlık hukuku dava sürecinin bir an önce çözümlenmesi bakımından çok önemlidir.
ANKARADA VATANDAŞLIK HUKUKU DAVALARI NERELERDE GÖRÜLÜR?
Vatandaşlık hukuku ile ilgili davaların büyük bir kısmı İdare Mahkemelerinde görülmektedir. Bunun nedeni, yabancıların genellikle ülkemizde yer alan idari mercilerin kararlarına itiraz edilmesi şekilde sürecin başlamasıdır.
Tanıma ve tenfiz gibi konular ise vatandaşlık hukuku kapsamında en sık rastlanan davalardan olmakla birlikte işin niteliğine göre Aile Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.
ANKARA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI MASRAFLARI
Vatandaşlık hukukuna dair dava ve işlemlerde masraflar somut olayın niteliğine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle vatandaşlık hukukuna ilişkin yapılacak işlemlere dair herhangi bir masraf tutarının net olarak belirlenebilmesi mümkün değildir.
SONUÇ
Günümüzde Türk vatandaşlığına dair işlemlerde bilgi ve belge şartlarının çeşitli olması nedeniyle kişiler sürecin uzunluğu ve belgelerde eksiklikler nedeniyle işlem ve davalarının reddedilmesi sonucuyla karşılaşmaları adına mutlaka bu sürecin alanında uzman vatandaşlık hukuku avukatı ile birlikte takip etmelerinde fayda vardır. Ankara vatandaşlık hukuku avukatı, süreci en başından sonuna kadar en ince detayına kadar yakından takip edecek ve hukuka, adalete ve hakkaniyete uygun şekilde sürecin yürütüldüğünden emin olacaktır.
Stj. Av. Gülce Erce & Av. Mücahit Kaynarca